INTERCULTURALITAT I MULTICULTURALITAT


Interculturalitat

Possibilitat que la relació entre cultures trobi uns mínims compartits que siguin universals. Això facilitaria les relacions entre totes les cultures humanes, i es podria parlar d'interculturalitat, és a dir, d'absència de desequilibris, de dominis amagats, etc.
Conflicte: hi ha un fons d'etnocentrisme en aquesta proposta d'interculturalitat, que és el seu origen occidental. Sembla que la resta de les cultures estan satisfetes amb el que tenen, i que només occident s'afanya a trobar universals.
Tot això és molt problemàtic: si el marc genèric d'una interculturalitat es basa en valors considerats universals, es corre el risc de caure en l'etnocentrisme, ja que la universalitat dels valors pot ser cojuntural i pot acabar sent imposada i aleshores ens trobem que hi ha una cultura dominant en una situació que volia ser intercultural.
El que avui podem pensar que és universal podria ser simplement contingent, una conjunció de fets. Per exemple, el concepte de ciutadania universal. El concepte de ciutadania, es pot universalitzar? No totes les cultures han viscut les relacions socials en sentit cívic, i potser no entenen aquesta idea de ciutadania que és fruit de la Il·lustració europea (i de la Grècia Clàssica). Per exemple, el fet de donar la ciutadania a poblacions jueves en Europa va significar l'inici d'un procés d'assimilació que en alguns casos va convertir-se en resistència a la integració i en la creació de ghettos (Arendt, Los orígenes del totalitarismo, caps. 2 y 3).


Multiculturalitat

¿És possible un món on les relacions entre les cultures estiguin basades en aquells mínims interculturals, i això permeti realitzar l'ideal de la multiculturalitat?
Novament ens trobem amb l'obstacle de l'etnocentrisme, que fa de la multiculturalitat un concepte occidental que es vol aplicar a les altres cultures.
Jean Baudrillard, en un article sobre la cultura americana, descriu la següent situació: es descobreix una cultura en estat salvatge pur, sense haver tingut contacte amb l'occidental. Aleshores, per tal de protegir-la i mantenir-la salvatge i pura, es realitza una mena d'acordonament del seu territori per evitar que sigui contaminada (com si fos un parc natural on hi ha animals en perill d'extinció).
Preguntes de Baudrillard: ¿És això multiculturalisme? ¿És això veritable respecte vers les altres cultures? No hi ha aquí una llavor d'etnocentrisme museogràfic, de voler protegir aquesta cultura en estat pur, no per a ells, sinó per a nosaltres?


Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)