PARA VIVIR BIEN

"Pero los oligárquicos no dicen lo más importante: si los hombres han formado una comunidad y se han reunido por las riquezas, participan de la ciudad en la misma medida en que participan de la riqueza, de modo que el argumento de los oligárquicos parecería tener fuerza (pues no es justo que participe de las cien minas el que ha aportado una igual que el que ha dado el resto, ni de las minas primitivas ni de sus intereses). Pero los hombres no han formado una comunidad sólo para vivir, sino para vivir bien." Aristóteles, Política III 9

dilluns, 26 de març de 2018

QUÈ ÉS UNA CULTURA


De cap manera poder associar el concepte de raça al concepte de cultura.
  • Cultura és tot allò que s'aprèn socialment, per transmissió d'uns als altres, mitjançant el llenguatge i altres formes de comunicació (de vegades no cal el llenguatge per saber com s'han de fer les coses dintre d'una comunitat determinada, només cal mirar i imitar, com varen fer els homo erectus per aprendre a talla la pedra i fer eines).
  • La cultura no es transmet genèticament, però sí estem genèticament programats per aprendre i conservar els aprenentatges socials, perquè som una espècie gregària i imitadora.

La informació es conserva dintre del grup per:

·        La memòria individual i col·lectiva, per transmissió oral
·        Mitjançant els diversos sistemes d'escriptura
·        Mitjançant diversos materials, des de les tauletes de fang fins els sistemes digitals

Podem definir més acuradament el concepte de cultura així:
  • Una cultura consisteix en els modes socialment adquirits de pensar, creure i actuar compartits pels membres d'una determinada comunitat. Aquesta cultura es manifesta mitjançant els productes que genera: artefactes, rituals i creences, modes de organització social, política, sexual, econòmica, així com altres productes més sofisticats: escriptura, música, etc.


Podem parlar també de patrons de conducta i de pensament, que posseeixen certa estabilitat o permanència en el temps, dins d'una determinada comunitat.

Finalment, aquests texts ens poden fer reflexionar sobre les difícils relacions entre cultures diferents.
  • Text de Montaigne recollit per Onfray, sobre els bàrbars. 
  • Text de Lévi-Strauss, on identifica bàrbar amb el cant dels ocells, els salvatges davant el llenguatge humà, mostra de l’equívoca relació entre raça i cultura al llarg de la història: Lévy-Strauss i els bàrbars.
  • Text de Levy-Strauss sobre ètica primitiva.
  • Text de Laura Llevadot publicat al diari Ara (14 de novembre de 2014): identitat cultural.
  • Publicat a La Vanguardia (22 de desembre de 2010): el xoc cultural.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deja un comentario, a ser posible relacionado con la entrada. Gracias.

Auto Cad Tutorials