CHARLES BONNET I LA TEORIA DE L'EVOLUCIÓ

  • Charles Bonnet (1720-1793), naturalista ginebrí que va descobrir la partenogènesi (reproducció sense fertilització) i va avançar una teoria de l'evolució basada en les catàstrofes naturals. 
  • En 1742 va descobrir que les papallones respiren a través de pors (stigmata). Va a començar a perdre la vista i aleshores va orientar la seva activitat vers la reflexió especulativa sobre els procesos naturals. Per exemple, en 1762 va publicar les seves Considérations sur les corps organisés, on defensa que cada organisme conté en si mateix una sèrie infinita de formes biològiques preexistents (recordem Empèdocles i les seves homeomeries
  •  Més tard, en 1769 va publicar la Palingénésie philosophique, on defensa la seva teoria evolucionista: davant l'evidència de restes fòssils d'espècies animals diferents de les actuals, va pensar que en èpoques passades va haver alguna catàstrofe natural que va acabar amb gairebé totes les espècies (el que avui anomenen extició massiva, i que explica la fi dels dinosaures i l'inici del domini dels mamífers, fa uns 65 milions d'anys). 
  • També en 1769 va descriure la Síndrome de Bonnet, que afecta a les persones que pateixen de cataractes i pateixen al·lucinacions associades a aquesta malatia.
  • Per a Bonnet, aquesta catàstrofe va suposar un repte per als supervivents, que els va obligar a donar un salt evolutiu. Amb això, Bonnet va ser el primer a fer servir el terme evolució en un sentit biològic.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL