ALUMNES QUE PENSEN

Als meus exàmens de filosofia sempre hi ha alguna pregunta sorpresa per fer pensar, d'aquelles que no es poden respondre memoritzant el contingut del tema, sinó que exigeix una reflexió combinada amb imaginació i deixar-se portar per la creativitat.

En l'últim exàmen de 1r de batxillerat vaig fer aquesta pregunta:



Comenta la següent afirmació: 
“Les coses no tenen significat; tenen existència” (Fernando Pessoa)
Pots fer servir les idees exposades en el tema, però també la teva imaginació per explicar què creus que vol dir Fernando Pessoa.


Les següents respostes representen les més sorprenents, sobre tot perquè s'acosten a idees formulades per alguns filòsofs de pes i no han pogut estar preparades amb antelació.


"Todo aquello que tiene significado, primeramente necesita existir, ya que no puedes definir algo si no hay nada. Una vez entendido esto, el significado no es más que un valor añadido a un hecho, que puede variar según la persona" (Ana P.).


"La frase de Fernando Pessoa em dóna la sensació que va destinada a respondre la típica pregunta de quin significat té la nostra vida? És a dir, l'autor d'aquesta frase ens està dient que no existim per algun motiu ocult, sinó pel simple fet de fer-ho, que la nostra existència no té cap importància" (Abbi).


"La frase de Pessoa és pròpia de l'existencialisme, ja que nega que les coses tinguin un sentit malgrat la seva existència. Nosaltres posem significat a les coses, ja que les coses no tenen significat per si mateixes. La vida només tindrà sentit si nosaltres en posem, ja que la vida no té sentit per si mateixa. La nostra existència no té sentit si no posem significat a les coses, ja seguin abstractes o materials" (Núria C.).


"Lo que dice Fernando Pessoa es que todo a lo que atribuimos un significado pierde con el su existencia. Tenemos que pensar que el significado es una forma que tenemos los seres humanos de definir lo existente a pequeña escala" (Jorge).

"Jo crec que Fernando Pessoa es vol referir a què l'objecte no és important pel significat que nosaltres li donem, sinó que la impotància està en la simple existència de casa cosa i el que aquesta comporta. Jo crec que es vol referir a què no perquè es digui d'una altra manera canviaria la seva forma o la seva existència" (Xènia).

"Crec que aquesta frase es refereix a què el món en què vivim es basa en significats, és a dir, en paraules, que acaben designant no només l'objecte a què es refereixen sinó també a les idees. És a dir, que realment el significat que té una cosa es quelcom que hem creat nosaltres, hem decidit assignar a cada cosa un significat, però aquest significat no té res a veure amb l'existència de l'objecte. No importa la paraula, el que realment importa és l'existència, independentment del significat que nosaltres li donem" (Paula A.).










Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL