CONÈIXER, SABER, SABOR...



  • Conèixer és saber, i saber té relació amb sabor, és a dir, amb l'experiència: sabem el sabor d'una taronja quan la tastem, mai abans. La primera forma de saber és experiencial.
  • Coneixement directe: la nostra experiència directa del món, mitjançant la percepció, amb el raonament que permet considerar els fets i altres característiques que la realitat presenta davant els nostres ulls. No oblidem, però, que la nostra experiència directa del món ens pot conduir a errades: veiem que el Sol es mou al cel, i tanmateix sabem que és la Terra qui es mou al seu voltant.
  • Coneixement per referència: és el que ens permet saber més enllà de la nostra experiència directa de les coses, en l'experiència dels altres. Sabem que la Terra es mou al voltant del Sol perquè comptem amb els coneixements que altres han desenvolupat; sabem que Napoleó va morir al 1821 perquè altres van tenir l'experiència directa d'aquest fet, i la van transmetre als altres, i ha arribat fins a nosaltres per mitjà dels diferents sistemes de conservació i transmissió del coneixement. Aquest tipus de coneixement depèn de l'autoritat de la font d'informació i del grau de confiança que ens doni: no és el mateix una font escrita propera als fets, que tot el que hi trobarem a Internet.





Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL