LLIBERTAT D'ACCIÓ I D'ELECCIÓ


La llibertat consisteix a tenir la possibilitat d'escollir entre diverses alternatives de forma efectiva. No sóc lliure si no puc passar perquè una gran pedra ocupa tot el camí; he de recular. Sóc lliure si puc escollir, si puc fer el que vull.
Ara bé, cal distingir entre:
  • Llibertat d'acció o externa: aquella que fa referència a la possibilitat d'actuar sense impediments o coaccions, com a llibertat de fer, en un sentit material. És la llibertat externa que equival a les llibertats jurídiques o polítiques com la independència personal, la iniciativa individual, llibertats de moviment, sobre el propi cos, de consciència, d'expressió, d'associació, de participació política, de culte, etc. La trobem limitada pel dany als altres, o a la llibertat aliena. Puc fer el que vulgui sempre que no faci mal als altres o limiti la seva pròpia llibertat (diria John Stuart Mill).
  • Llibertat d'elecció o interior: reflexió sobre la pròpia voluntat, quan ens demanem si actuem o no condicionats per causes inevitables que fixen la nostra conducta. És una crida a la consciència moral de l'ésser humà. Aquesta llibertat és el fonament de la reflexió moral: sense la llibertat interior no hi ha una veritable acció moral.


Comentarios

Publicar un comentario

Deja un comentario, a ser posible relacionado con la entrada. Gracias.

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

EL DUALISMO CARTESIANO (actualización)

LOS GRIEGOS Y LA LIBERTAD INDIVIDUAL