PARA VIVIR BIEN

"Pero los oligárquicos no dicen lo más importante: si los hombres han formado una comunidad y se han reunido por las riquezas, participan de la ciudad en la misma medida en que participan de la riqueza, de modo que el argumento de los oligárquicos parecería tener fuerza (pues no es justo que participe de las cien minas el que ha aportado una igual que el que ha dado el resto, ni de las minas primitivas ni de sus intereses). Pero los hombres no han formado una comunidad sólo para vivir, sino para vivir bien." Aristóteles, Política III 9

diumenge, 6 de novembre de 2016

QUÈ ES LA REALITAT?

Abans de fer preguntes sobre la realitat, cladria definir a què ens referim amb aquesta paraula. En fer preguntes cal tenir cura dels conceptes que fem servir.

Si busquem en un diccionari el terme realitat, ens trobem amb aquesta definició:

  • Realitat: allò que té existència efectiva.Problema: ens trobem amb una altra paraula problemàtica, l'existència. Això ens ha de fer pensar que hem d'anar amb compte amb el llenguatge, ple de paranys. Mirem que diu el diccionari del terme existència:

  • Existència: el fet d'existir.
  • Existir: ésser algú o alguna cosa real.


Veiem, doncs, que hem acabat en un cercle lingüístic, que per definir una paraula necessitem l'altra, i viceversa. Hi ha significats que compartim sense conflictes perquè es refereixen a coses que podem assenyalar, però de vegades ens trobem amb paraules que no es refereixen a res concret, i no les podem definir com fem amb les paraules que sí es refereixen a coses que veiem.

Per exemple: podem definir perfectament que és el blau assenyalant qualsevol cosa d'aquest color. Tanmateix, si intentem definir el terme color, cap on podem dirigir el dit?

Si no podem definir fàcilment el concepte color (encara que el diccionari digui: "sensació que produeixen sobre l'òrgan de la visió les radiacions de llum reflectides pels cossos"), això vol dir que fem servir paraules sense tenir el seu significat precís? Sí, tot i que hem de fer l'esforç per arribar a una formulació acurada del concepte. Podem agafar dues cartolines iguals de dos colors diferents, verd i vermell. Només es diferencien en el seu color; això que és diferent és el color.

Per començar a parlar de les preguntes sobre la realitat, ens haurem de contentar amb una definició general i poc compromesa, que no ens diu massa coses però a la vegada ens generarà algunes preguntes:

La realitat és tot allò que existeix
Auto Cad Tutorials