LA SOCIOLOGIA I ALTRES CIÈNCIES SOCIALS


La relació entre la sociologia i altres ciències socials és pot qualificar de col·laboració interdisciplinar, atès que necessita de les altres disciplines, que a la vegada necessiten de la sociologia per complementar la seva particular visió de assumptes humans.
  • Economia: estudia el comportament huma en sentit individua i també col·lectiu, en relació a la producció de bens i l'ús dels recursos. La sociologia s'interessa pels efectes socials d'aquestes activitats, és a dir, els efectes de les forces productives sobre els diferents grups socials (classes socials, associacions de treballadors, grups de pressió, família, etc.).
  • Demografia: ciència que estudia la població i les seves dinàmiques des d'un punt de vista quantitatiu), que són a la vegada d'interès per als sociòlegs (des d'un punt de vista qualitatiu).
  • Lingüística: ciència del llenguatge que interessa a la sociologia en tant que el llenguatge té una dimensió social que resulta essencial per entendre la construcció de la societat i la canalització de les formes culturals.
  • Ciència política: estudi de les dinàmiques polítiques, institucions i òrgans de govern, etc., que depenen a la vegada d'instàncies socials prèvies.
  • Antropologia cultural o etnologia: molt relacionada amb la sociologia (de fet, se l'anomena informalment sociologia exòtica), però centrada en l'estudi de comunitats petites i uniformes (cultures primitives, per exemple, tot i que el concepte de primitiu és problemàtic; però també la vida a les ciutats, per exemple, com fa l'antropologia urbana), mentre que la sociologia investiga sobre comunitats més extenses i heterogènies. Els interessos i els objectius de totes dues són molt semblants: entendre la vida social de l'ésser humà. De fet, es parla d'una diferència de grau. El text de Bottomore ens parla d'aquesta problemàtica relació. Per veure les proximitats i les distàncies entre les dues ciències, podem comparar els índex de dos llibres, l'un de sociologia i l'altre d'antropologia cultural: activitat. Una ampliació del concepte d'antropologia cultural i un vídeo sobre Manuel Delgado.
  • Psicologia social: comparteix amb la sociologia un ambit comú, el de la relació entre l'individu i la societat, cadascuna des del seu punt de vista.
  • Història: estudia les accions humanes concretes al llarg el temps, mentre que la sociologia estudia les accions socials en abstracte. Per exemple, el sociòleg estudia el fenòmen social de la revolució.



Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

EL DUALISMO CARTESIANO (actualización)

LOS GRIEGOS Y LA LIBERTAD INDIVIDUAL