ELS TRES SENTITS DE LA FILOSOFIA

PER A QUÈ FEM FILOSOFIA


l    Utilitat teòrica o filosofia especulativa: el filòsof es planteja problemes sobre el món i cerca respostes que sap que no són definitives, per aconseguir una mena de saber que és valuós per sí mateix, en tant que s'ha obtingut per procediments reflexius i racionals. El filòsof valora aquest saber perquè l'acosta a una certa veritat amb sentit crític, li assegura una certa prevenció davant creences no justificades i l'ajuda a sortir a sortir de la confusió derivada de les opinions acceptades sense una revisió racional. Tot això constitueix un model de racionalitat teòrica.
l    Utilitat pràctica o filosofia pràctica: la filosofia no pot oblidar la recerca de la veritat, així com la recerca del bé, tant en sentit ètic com polític, tenint com a objecte l'ésser humà i les seves relacions amb els altres i amb el món. La seva orientació es vers la millora de la vida dels humans, i gairebé totes les construccions filosòfiques tenen com a rerefons la convicció, no sempre proposada, de la perfectibilitat de la vida humana i la societat, ètica i política.
l  Sentit crític o filosofia crítica: constitueix la reflexió sobre els instruments del pensament i del coneixement (lògica i epistemologia), i les seves garanties de funcionament, la qüestió de la certesa, la confiança en els sentits, etc. Són temes  en què la filosofia pren per objecte el pensament mateix, és la filosofia que pren consciència de sí mateixa i qüestiona l'estatut dels seus procediments i resultats, igual que qüestiona l'estatut dels procediments i resultats científics  (Guthrie, pàgs. 23-24). També rep el nom de metafilosofia.

En definitiva, tots els grans pensadors de tots els temps han emprat la filosofia per fer crítica del món que han viscut, de l'estat de coses del seu present, amb la vista posada en un horitzó ideal, en els ideals de la bona vida per al éssers humans.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS