PARA VIVIR BIEN

"Pero los oligárquicos no dicen lo más importante: si los hombres han formado una comunidad y se han reunido por las riquezas, participan de la ciudad en la misma medida en que participan de la riqueza, de modo que el argumento de los oligárquicos parecería tener fuerza (pues no es justo que participe de las cien minas el que ha aportado una igual que el que ha dado el resto, ni de las minas primitivas ni de sus intereses). Pero los hombres no han formado una comunidad sólo para vivir, sino para vivir bien." Aristóteles, Política III 9

dimarts, 24 d’octubre de 2017

MEDICINA GREGA I TEORIA DELS HUMORS

Hipòcrates (segle V a C.) és el primer gran formulador dels principis de la medicina científica occidental. Ens interessa aquí la seva teoria dels quatre humors, combinada amb la doctrina del pneuma (creixement, locomoció i pensament), que funciona com a explicació de les alteracions de la salut, l'aparició de la malaltia (desequilibri) i la seva curació (reequilibri). Es tracta d'elements que flueixen pel cos i del seu equilibri (quantitat, proporció, repartiment) deriven la salut i la malaltia:
  • Sang
  • Bilis groga
  • Bilis negra
  • Flema
Aquestes explicacions poden semblar ridícules, pero van ser formulades sota el matexi esperit de superació de la mitologia que va acompanyar els primers passos de la filosofia naturalista de Milet. Però també és cert que el quatre és un número pitagòric, i que els quatre humors tenen alguna relació amb els quatre elements d'Empèdocles, tot i que el tractat hipocràtic (molt posterior a Hipòcrates mateix) critica el fonament especulatiu d'aquestes idees. La teoria dels humors va ser recollida per la medicina empírica grega fins arribar al gran metge successor d'Hipòcrates, el romà Claudi Galeno (130-200 d. C.).
Aquesta teoria dels humors també explica els temperaments humans: de manera natural, cadascú té una proporció determinada dels quatre humors, cosa que expica la diversitat de temperaments. El predomini d'un d'ells determina un tret característic:
  • Sang: aire, càlida i humida. Alegria i optimisme.
  • Flema: aigua, freda i humida. Tendència a la racionalitat i la calma.
  • Bilis negra: terra, freda i seca. Tendència a la tristor. Sensibilitat artística.
  • Bilis groga: foc, càlida i seca. Passió, tendència colèrica, impulsivitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deja un comentario, a ser posible relacionado con la entrada. Gracias.

Auto Cad Tutorials