ACCIÓ HUMANA

Definim l'acció humana com la intervenció voluntària i intencionada d'un ésser humà en el decurs dels esdeveniments que hi ha al seu voltant, en tant que produeix una alteració observable en l'estat de les coses.

Hem de considerar que tota acció humana ha de generar conseqüències, encara que no en siguem conscients; però aquests efectes han de poder ser observables perquè els considerem com a tals.

També ha d'haver un agent, causant dels efectes, una persona que actua, per intervenció o omissió, de forma voluntària i intencionada. Així que les accions involuntàries o inconscients no es poden considerar accions en sentit estricte.

Per identificar una acció humana cal considerar algunes de les seves característiques definitòries:

  • Voluntat d'intervenir o no intervenir (omissió voluntària). Cal comptar amb el caràcter subjectiu de la intencionalitat.
  • Cal que la conducta de l'agent sigui observable, que és la manifestació objectiva de la seva intencionalitat. Pensar un desig no és una acció. 
  • L'acció ha de causar un esdeveniment observable. Odiar el veí que fa soroll a la nit no és una acció, en aquest sentit, només és la manifestació d'un sentiment, quelcom intern sense conseqüències objectives si nó ultrapassa aquest àmbit.
  • L'agent ha d'actuar voluntàriament.
  • L'agent ha de poder actuar després d'haver deliberat (reflexió, valoració de finalitats i mitjans). De vegades actuem sense deliberar, malgrat la possibilitat de fer-ho.


Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

EL DUALISMO CARTESIANO (actualización)

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)