PARA VIVIR BIEN

"Pero los oligárquicos no dicen lo más importante: si los hombres han formado una comunidad y se han reunido por las riquezas, participan de la ciudad en la misma medida en que participan de la riqueza, de modo que el argumento de los oligárquicos parecería tener fuerza (pues no es justo que participe de las cien minas el que ha aportado una igual que el que ha dado el resto, ni de las minas primitivas ni de sus intereses). Pero los hombres no han formado una comunidad sólo para vivir, sino para vivir bien." Aristóteles, Política III 9

diumenge, 22 d’abril de 2018

ACCIÓ MORAL

Definim l'acció moral com aquella intervenció humana, realitzada de forma lliure, conscient i voluntària, amb efectes i conseqüències observables sobre l'entorn de l'agent, i que es pugui jutjar moralment, que sigui susceptible d'aprovació o condemna pels altres, segons unes determinades normes, principis o valors socialment acceptats.

Quant a l'aprovació de l'acció, es considera essencial que els valors de referència tenen un origen social, tot i que podem pensar que l'aprovació o desaprovació d'una acció moral pot ser un acte del propi sobjecte agent, que es valora a si mateix, segons la seva consciència moral, segons uns pricipis assumits racionalment, o d'acord amb un certs sentiments morals. En tot cas, hem d'admetre que tots els valors que l'individu faci servir per a si mateix, tenen un origen social, i quan l'individu s'autoavalua, reflecteix en la seva valoració els valors morals de la seva societat.

Pregunta: un nàufrag solitari en una illa deserta, que troba entre les restes del naufragi una ampolla de licor i se l'empassa i s'emborratxa, ha dut a terme una acció moral?

Definim ara amb detall les diverses condicions que determinen la forma d'una acció moral:

  • Acció lliure, és a dir, que hi hagi diverses alternatives i que hom pugui escollir-les sense imposicions.
  • Acció conscient, realitzada en estat de plena consciència.
  • Acció voluntària, que sigui realitzada per convicció personal, amb intencionalitat evident.
  • Acció deliberada, que hi hagi algun tipus de reflexió prèvia, de caràcter racional, sobre finalitats i mitjans.
  • Incidència social observable, que l'acció tingui efectes sobre els altres, encara que no sigui deforma evident. No té el mateix estatus moral l'acció del nàufrag que la mateixa acció en mans d'un taxista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deja un comentario, a ser posible relacionado con la entrada. Gracias.

Auto Cad Tutorials