PARA VIVIR BIEN

"Pero los oligárquicos no dicen lo más importante: si los hombres han formado una comunidad y se han reunido por las riquezas, participan de la ciudad en la misma medida en que participan de la riqueza, de modo que el argumento de los oligárquicos parecería tener fuerza (pues no es justo que participe de las cien minas el que ha aportado una igual que el que ha dado el resto, ni de las minas primitivas ni de sus intereses). Pero los hombres no han formado una comunidad sólo para vivir, sino para vivir bien." Aristóteles, Política III 9

diumenge, 24 d’abril de 2016

STUART MILL, VIDA I OBRA

John Stuart Mill (1806-1873)
Fill del filòsof, historiador i economista, fundador de l’utilitarisme, James Mill, va ser educat sota els rigorosos principis de la filosofia utilitarista, que remet en primera instància a Jeremy Bentham. Potser a causa del rigor rebut, Stuart Mill va voler donar a l’utilitarisme un to més humanista.
En 1823 va passar l’examen per entrar a la India House, de la que va arribar a ser cap en 1856.
Ve escriure per a diverses publicacions angleses, de les quals destaca la London Review. Un recull d’aquests escrits periodístics va ser publicat sota el títol de Dissertations and Discussions, en 1859. Reflecteixen l’afinitat de Stuart Mill vers la filosofia radical.
En 1851 es va casar amb Harriet Hardy, amb qui compartia interessos intel·lectuals. Va ser diputat al Parlament durant un temps, i en 1867 va ser escollit rector  de la Universitat de St. Andrews (Escòcia), però l’any següent va renunciar per viatjar a França, on es va instal·lar definitivament, a prop d'Avignon, on va morir.


De les seves obres destaquem:

  • A System of Logic (1843)
  • Principis d’Economia Política (1848), publicat el mateix any que el Manifest de Marx i Engels.
  • Sobre la llibertat (1859).
  • Consideracions sobre el govern representatiu (1861).
  • Utilitarisme (1861).
  • Sobre l'esclavatge femení (1869).
  • Autobiografia (edició pòstuma en 1873).
  • Tres assajos sobre religió (edició pòstuma en 1874).
Auto Cad Tutorials