PARADIGMES EN PSICOLOGIA

Podem parlar de paradigmes, o models, o perspectives en relació als punts de partida previs de la psicologia, i els problemes que afronta al llarg de la seva història, així com els procediments d'investigació. Un paradigma o perspectiva és una manera de veure les coses dintre d'un àrea concreta, sigui la física, sigui la psicologia. És un marc conceptual. Aquests marcs tenen un procés històric, perè en el cas dels més moderns poden entendre's de forma conjunta: biològic, cognitiu, conductista, psicoanalista, etc. Tots ells poden explicar el mateix fenomen i aportar la seva pròpia perspectiva explicativa.


  • MODELS ANTICS: preocupació pel problema de l'ànima. Animisme primitiu, fins a la medicina hel·lenística.
  • MODEL PRECIENTÍFIC: medicina hel·lenística, enfocament empíric i fisiològic, amb la teoria dels humors, Hipòcrates i Galeno.
  • MODEL RACIONALISTA: dualisme en Descartes, problema de la connexió entre el cos i la ment. Investiga el moviment i la percepció. Mecanicisme.
  • ASSOCIACIONISME BRITÀNIC: enfocament introspectiu (empíric, experiència pròpia) per analitzar el problema de la percepció i els estats mentals. Locke, Hume.
  • PSICOLOGIA CIENTÍFICA: enfocament fisiològic, investigació sobre les funcions del cervell humà, intel·ligència i eugenèsia. Teoria de l'evolució humana. Gall, Galton, Broca, Wernicke, etc.
  • PSICOLOGIA EXPERIMENTAL: Wundt, Pavlov.
  • FUNCIONALISME I ESTRUCTURALISME: organicisme, concepte d'estructura. James, Titchener, Gestalt.
  • MODEL BIOLÒGIC: estudia els factors neurobiològics implicats en la conducta i les funcions de la ment. La depressió, per exemple, respon a canvis neuroquímics. Estudi amb pacients amb danys cerebrals accidentals.
  • MODEL CONDUCTISTA: vincles amb el funcionalisme, model de la caixa negra (cibernètic): només contempla els factors estímuls i respostes observables, i considera la conducta com a resultat del condicionament i el reforç (premi, càstig). Pavlov, Watson, Skinner.
  • MODEL COGNITIVISTA: s'ocupa de funcions mentals que el conductisme deixa de banda perquè no encaixen en la seva perspectiva: percepció, memòria, raonament, etc. Són funcions que pertanyen a l'interior de la caixa negra. Interpreten conductes específiques considerant que responen a funcions mentals subjacents.
  • PSICOANÀLISI: model clínic, terapèutic, enfocament no empíric. Freud i ramificacions de l'escola psicoanalítica. Interpreta la conducta, els estats anímics i les seves alteraciones com a resultat de processos inconscients que tener capacitat per influir en la vida conscient.
  • MODEL SUBJECTIVISTA: enfocament pel qual cap captar la situació de cada persona, dintre de cada cultura, entorn socials, etc. Les persones construeixen les seves pròpies realitats, tot i que les persones solen pensar que la seva perspectiva subjectiva és una còpia fidel de la realitat objectiva, i que les altres persones la comparteixen (teoria de la ment). Per exemple, la gent sobreestima el tamany de les monedes de valor, i la gent pobre encara més, tot i que avui les monedes tenen escàs apreci.
  • MODEL HUMANISTA: subjectivista, enfocament terapèutic, centrat en el client. Maslow, Rogers.
  • PSICOLOGIA SOCIAL: subjectivista, aspectes psicològics del procés de socialització, formació de la personalitat, etc.








Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

LA MÁQUINA DE EXPERIENCIAS DE NOZICK