NOTES SOBRE TALCOTT PARSONS (1902-1979)

 


A partir dels anys 50 del segle XX comença a tenir pes un sociòleg, Talcott Parsons, que recull diverses línies conceptuals familiars amb el paradigma funcionalista, però afegint-hi algunes innovacions. 

El seu principal focus d’influència va ser Weber, en concebre la sociologia com a ciència de l’acció social, pero va treure profit d'altres elements:









  • De la psicologia social aprofita conceptes importants: rol, estatus, grup de referència, etc.
  • Del funcionalisme, Parsons pren una idea fonamental: cada element de la realitat social només pots ser entès si és en relació amb o en funció d’un conjunt o sistema més ample. Aquesta idea ja ens parla d’una estructura, i el resultat esdevé una teoria estructuro-funcionalista de l’acció social.
  • De la cibernètica pren el model operatiu del sistema autoregulat, que supera al model clàssic de l’organisme viu, tot i que segueix els mateixos principis, i simplement afegeix un dinamisme intern que la sociologia clàssica no havia considerat. Segons Parsons, la condició essencial d’un sistema “es que cada problema se refiera continua y sistemáticamente al estado del sistema considerado como un todo. Un proceso o un conjunto de condiciones, o bien contribuye al mantenimiento (o al desarrollo) del sistema, o bien es disfuncional en lo que refiere a la integridad o eficacia del sistema” (Lyotard, La condición postmoderna, Madrid, Cátedra, 1984 [1979], pàg. 31).

Com que les seves idees es desenvolupen durant el període d’expansió de l’Estat de Benestar, el pensament de Parsons conté cert optimisme sobre les possibilitats de millora de les condicions de vida, en tant que el sistema social sembla ser una interacció de diversos elements en funció de la millora operativa.

 

Obres de Talcott Parsons

1937    L’estructura de l’acció social

1951    El sistema social

1957    Assaigs sobre teoria sociològica pura i aplicada

1964    Estructura social i personalitat

1969    Estructures polítiques i socials

1978    Teoria de l’acció i condicions humanes

 

 

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

NATURALEZA Y CONVENCIÓN EN ANTIFONTE DE ATENAS

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)