EL MAPA CONCEPTUAL

Permet representar visualment les idees més importants d'un tema d'una manera clara i ordenada, on es pot veure de forma ràpida i directa la relació que hi ha entre aquestes idees.
Per poder fer el mapa conceptual cal saber identificar les idees principals d'un tema. Això implica llegir detingudament la font d'informació de què partim: un fragment, un capítol, una unitat d'un llibre de text, etc. A partir d'aquí cal identificar les idees que expresen el més important, allò que vertebra la informació, sense el qual no hi trobaríem sentit al text. És una operació que exigeix certa pràctica, i que millora en resultats després de fer-la diverses vegades.
Passos:
  1. Identificar les idees principals.
  2. Anomenar-les mitjançant conceptes clars i concrets, amb substantius.
  3. Aquests conceptes cal situar-los en caixes, per visualitzar-los millor.
  4. Diferenciar les idees més importants de les secundàries. Les idees secundàries tenen la funció de caracteritzar les principals, de manera que hi ha una certa relación de dependència, des d'una jerarquia vertical: les principals a dalt, les secundàries, a sota, en forma de nivells.
  5. Fem servir línies i fletxes per marcar aquesta relació jeràrquica, a través de breus explicacions sobre el sentit de les diferents línies que surtin al mapa.
  6. Comenzar des de dalt, i anar ampliant l'abast del mapa, segons els límits que ens hàgim marcat i els detalls que vulguem assenyalar.
  7. A cadascú li sortirà un mapa lleugerament diferent, segons el seu estil de llegir i estructurar la informació, però ha de contenir les idees principals i les secundàries.
Exemple: al llarg de la unitat 1 veurem que la filosofia es una activitat intel·lectual que vol explicar el món, responent determinat tipus de preguntes, les preguntes de la filosofia. A més, aquest interès a explicar el món és compartit amb altres formes, com ara la ciència, la religio o l'art, que funcionen d'una forma diferent a la filosofia.

EXEMPLE


Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

EMPÉDOCLES: LA EXPLICACIÓN DEL CAMBIO NATURAL

HOMERO Y HESÍODO, O VICEVERSA