ESTRUCTURAR LA DIFERÈNCIA


Fins i tot en les societats més simples existeix la diversitat, com a mínim hi ha joves i grans, homes i dones. Es tracta de diferències biològiques que poden generar formes elementals de desigualtat. La diversitat sovint implica desigualtat, pot apreciar-se en la disposició per obtenir aliments dels més joves, o la saviesa dels grans, o la capacitat de portar criatures al món  de les dones. En les societats més primitives no sembla que la desigualtat estigués estructurada i diferents persones podien destacar en diferents aspectes. Però l'evolució històrica vers l'agricultura i la propietat varen afavorir la conjunció de la diversitat amb la desigualtat social.
Per tal de descriure la desigualtat els sociòlegs utilitzen el concepte d'estratificació social, que es pot aplicar a les societats que sorgeixen de la revolució urbana en un context econòmic que permet l'acumulació de riquesa i la divisió social del treball, fins les societats actuals. L'estratificació social és la manera com una societat jerarquitza la diversitat, transformant-la en desigualtat.
Poden definir el concepte d'estratificació social com les desigualtats estructurades entre diferents agrupaments d'individus, o bé com a sistema estructurat de desigualtats.
És el procés mitjançant el qual una societat queda dividida en estrats, és a dir, estructures verticals, com els estrats goelògics) on hi ha un de superior (o dominant) i d'altres que estan per sota. Cada estrat suposa un cert àmbit de poder, de privilegis, de prestigi o de propietat.
El fenomen de l’estratificació social  té quatre principis bàsics:
  • Afecta a la societat en el seu conjunt, no a alguns individus. La posició social no és el resultat exclusiu dels talent i l’esforç personal. Les persones que procedeixen de famílies ben situades des d’un punt de vista econòmic i social tenen més possibilitats de tenir millor salut física i psíquica, millors resultats acadèmics, títols universitaris i bones feines.
  • El sistema d’estratificació es perpetua de generació en generació. La posició social, en general, es transmet d’una generació a l’altra, encara que les societats modernes i post industrials permeten una relativa mobilitat social.
  • L’estratificació existeix a totes les societats, però no és exactament igual en unes i altres.
  • L’estratificació social no té relació només amb desigualtats econòmiques, sinó també amb diferències culturals o de creences, i aquestes desigualtats són percebudes com a justes i per tant són justificades de diferents maneres, des de la voluntat divina fins al mèrit de cadascú.


En cada societat, present o històrica, podem trobar diferències de mobilitat entre els diferents estrats. Podem distingir quatre tipus d'estratificació: esclavitud, casta, estament i classe. Aquests tipus d'estratificació els troben en el passat històric, però també en l' actualitat.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

BRANQUES DE LA FILOSOFIA

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS

KANT Y LA MENTIRA