QUÈ ÉS UNA TEORIA CIENTÍFICA

Una teoria científica és un conjunt de proposicions en estat de mútua integració lògico-causal, que gaudeixen d'un mínim grau de validesa metodològica.
D'altra banda, una teoria científica es diferencia del que s'anomena conjunt d'hipòtesis, que més aviat té relació amb un conjunt d'idees que poden ser explicatives però encara no gaudeixen del mínim grau de validesa que les teories.
Aleshores, quan una teoria és vàlida? Quan fets o investigacions posteriors confirmen (verificació empírica) la veritat de les seves proposicions, tot i que això es pot entendre d'una altra manera: mentre els fets o les investigacions posteriors no falsegin les seves proposicions (Popper). 
El grau de confirmació de les hipòtesis d'una teoria no ha de ser necessàriament total, inclús en ciències naturals cal de vegades conformar-se amb confirmacions parcials. En aquest àmbit no hi ha absoluts. El que es demana d'una teoria científica és un cert nivell d'explicació i predicció de determinats fenòmens, i que amb ella es pugui corregir o refutar altres teories alternatives sobre els mateixos fenòmens, i a més que pugui confirmar altres teories compatibles amb ella mateixa.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

LA MÁQUINA DE EXPERIENCIAS DE NOZICK