ACCIÓ MORAL

Definim l'acció moral com aquella intervenció humana, realitzada de forma lliure, conscient i voluntària, amb efectes i conseqüències observables sobre l'entorn de l'agent, i que es pugui jutjar moralment, que sigui susceptible d'aprovació o condemna pels altres, segons unes determinades normes, principis o valors socialment acceptats.

Quant a l'aprovació de l'acció, es considera essencial que els valors de referència tenen un origen social, tot i que podem pensar que l'aprovació o desaprovació d'una acció moral pot ser un acte del propi sobjecte agent, que es valora a si mateix, segons la seva consciència moral, segons uns pricipis assumits racionalment, o d'acord amb un certs sentiments morals. En tot cas, hem d'admetre que tots els valors que l'individu faci servir per a si mateix, tenen un origen social, i quan l'individu s'autoavalua, reflecteix en la seva valoració els valors morals de la seva societat.

Pregunta: un nàufrag solitari en una illa deserta, que troba entre les restes del naufragi una ampolla de licor i se l'empassa i s'emborratxa, ha dut a terme una acció moral?

Definim ara amb detall les diverses condicions que determinen la forma d'una acció moral:

  • Acció lliure, és a dir, que hi hagi diverses alternatives i que hom pugui escollir-les sense imposicions.
  • Acció conscient, realitzada en estat de plena consciència.
  • Acció voluntària, que sigui realitzada per convicció personal, amb intencionalitat evident.
  • Acció deliberada, que hi hagi algun tipus de reflexió prèvia, de caràcter racional, sobre finalitats i mitjans.
  • Incidència social observable, que l'acció tingui efectes sobre els altres, encara que no sigui deforma evident. No té el mateix estatus moral l'acció del nàufrag que la mateixa acció en mans d'un taxista.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS

KANT Y LA MENTIRA