AGNOSTICISME I ATEISME

Agnosticisme
L'escepticisme religiós es diu agnosticisme, és a dir, el reconeixement de diverses dificultats per conèixer si Déu existeix o no. Agnòstic és aquell que no sap (a-gnosis). En relació a temes religiosos, es refereix a la dificultat d'anar més enllà del que la raó permet, en contraposició al dogmatisme, que pretén poder ultrapassar-la. L'agnosticisme limita el coneixement a l'àmbit de la ciència, de manera que tot allò que estigui més enllà d'aquest àmbit (teologia, metafísica) esdevé terreny fora de la possibilitat del veritable coneixement.
L'agnosticisme, doncs, no s'acull a cap teoria o doctrina teològica, ni es pronuncia sobre l'existència de Déu. Un agnòstic no nega l'existència de Déu, sinó que afirma la impossibilitat de saber-ho. Per això s'oposa al teisme. També es diferencia de l'ateisme, que afirma positivament la no existència de Déu.
Protàgores és un bon exemple d'escepticisme religiós: “sobre els déus no puc dir si existeixen ni quina és la seva naturalesa, ja que són molts els factors que m'ho impedeixen” (Sext Empiric, Advs. Mathe., IX, 55-56). Més informació en aquest enllaç: escepticisme en Protàgores.


Ateisme
És la negació ferma de l'existència de Déu, o de la creença en aquesta possibilitat. Es pot referir a qualsevol realitat que pugui anomenar-se divina (també hi ha ateus entre els grecs, politeistes). Entre els grecs, l'acusació d'impietat podia equiparar-se a l'ateisme (negació dels déus de a ciutat).
En general, qualsevol actitud contrària als interessos de l'Església cristiana ha estat considerada com a ateisme, cosa que genera força confusió al voltant d'aquest concepte. Des d'aquesta perspectiva, fins i tot Spinoza és ateu tot i ser panteista.



Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT Y LA MENTIRA

DESCARTES Y LOS DIFERENTES TIPOS DE IDEAS