LA NOCIÓ D'ESTRUCTURA SOCIAL



Estructura social: és la forma en què estan disposades les diferents parts d'una societat, a la manera d'un edifici, que té uns determinats elements (parets, terra, sostre, etc.) i estan ordenats d'una forma particular diferent d'altres edificis, per la qual cosa té un aspecte singular.

  • Elements que compten en l'estructura d'una societat: en general, territori, població, estatus, rol, grups, institucions, classes socials, comunitats, organitzacions i normes socials.
  • Tots aquests elements es combinen d'una determinada forma en una societat concreta.
  • La forma en què es doni aquesta combinació ens diu molt de com és una societat.
  • Aquests elements depenen els uns dels altres, però es poden relacionar de dormes diverses, segons cada societat, tot i que no responen a l'atzar.
  • Segons A. Giddens, “les societats humanes s'han d'entendre com a edificis que s'estan reconstruint a cada moment amb els mateixos totxos que els componen”.
  • Tot això no vol dir que l'estructura social no admeti elements nous, però en general es resisteix a fer-ho, perquè un element nou acaba alterant tot el conjunt (per això parlem d'estructura). En general, la resistència a admetre elements nous és proporcional a la potència que l'estructura té per coaccionar els individus, a la seva capacitat per condicionar-los. Una estructura més flexible serà més fàcil que admeti canvis interns, perquè els individus que la integren no viuen tan coaccionats per l'entorn social. Però això no és el més freqüent.
  • En general, l'estructura social és el conjunt relativament estable de les relacions que es donen entre els diferents elements d'una societat.

Comentarios

ENTRADAS MÁS VISITADAS EN LA ÚLTIMA SEMANA

LAS IDEAS INNATAS DE DESCARTES

KANT Y LA MENTIRA

CRONOLOGÍA DE LAS OBRAS DE PLATÓN

KANT: LA BONA VOLUNTAT I EL DEURE MORAL

DESCARTES Y LA DUDA (actualización)